TERMİK SANTRALLERİMİZİN AFET YÖNETİMİ BÜYÜK TAKDİR TOPLADI

TERMİK SANTRALLERİMİZİN AFET YÖNETİMİ BÜYÜK TAKDİR TOPLADI

17.09.2021

Termik Santraller Afet Yönetim Çalıştayı Ankara’da gerçekleştirildi. Muğla’da ve Türkiye’nin birçok noktasına çıkan daha sonra geniş bir alana yayılan orman yangınları sonrasında Termik Santrallerin olası yangınlardan zarar görmemesi adına Ankara’da EÜAŞ (Elektrik Üretim Anonim Şirketi) tarafından Termik Santraller Afet Çalıştayı düzenlendi. Türkiye’deki Termik Santral yöneticilerinin katıldığı çalıştaya Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. Genel Müdürü Korhan Tiryaki, Yatağan Termik Santral Direktörü Oğuzhan Yıldız ve birçok yönetici de katıldı. Tiryaki, çalıştayda, kurum olarak Muğla yangınlarında yapmış oldukları çalışmaları anlatan bir sunum gerçekleştirdi. 29 Temmuz’da yangınların başlamasıyla santral olarak imkanların seferber edildiğini belirten Tiryaki, yapılan çalışmaları iki başlıkta ele aldı. İlk olarak Muğla halkına yaptıkları yardımları sıraladı; “Yangın haberlerinin gelmesiyle birlikte bizler kurum olarak 15 iş makinesini yangın bölgesine sevk ederek 150 personelimiz ile yangın bölgesine söndürme ve soğutma çalışmalarına destek için gönderdik. Bu arada Zonguldak’tan da ÇATES İtfaiye görevlileri de bizlere destek için Muğla’ya geldi. Yangın sahalarında çalışan ekiplere her gün kumanya, her türlü malzeme desteği en önemlisi jeneratör yardımı sağlandı. Yangından etkilenen bölge halkının ve hayvanların tahliye edilmesi için 20 servis otobüsü ve 20 kamyon 7/24 hazır tutuldu. Konaklama imkanlarımız evleri zarar gören halkımız için hazır bekletildi. Mazı’daki yangında orası için de en kısa sürede nasıl faydalı olabiliriz diye kriz koordinasyon ekibine de bir yöneticimizi görevlendirerek anlık olarak destek sağladık.  

 

Tabi Muğla’ya yardım ederken santral ve lojmanlarımız için de tedbir almak için birtakım çalışmalar gerçekleştirdik. Bunları da sıralamak gerekirse; Şirkette kriz masası oluşturularak 7/24 koordinasyon sağlandı. Santral çevresindeki yangın riskleri kriz masası tarafından takip ve analiz edildi. Komşu köyümüz olan Şahinler ’deki yangınlardan etkilenmemek için kuşaklama hatları oluşturuldu. Ağaçlık alanlarda zemin temizliği yapıldı. Maden sahalarındaki kömür stoklarının yangından korunması için yangın kuşaklama hatları açıldı. Santral sınır hattı çam ağaçlarından arındırıldı. Fuel Oil ve Hidrojen tanklarının çevresi temizlendi. Kül, cüruf bantları çevresi zemin bitki örtüsü kazındı. Tınaz kömür hatları için acil durum planı hazırlandı.  

 

Bunların yanında lojmanda yaşayan personellerimiz ile acil eylem planımız paylaşılarak panik yaşanmaması amaçlandı. Güvenlik kameralarımız ve devriyelerimiz ile de olası provokasyonların fark edilmesi ve yangının erken tespit edilmesi hedeflendi” dedi.  

 

Tiryaki, “yangınlarda kurumumuzu ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’ e de göstermiş oldukları ilgiden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Umarım ülke olarak bir daha böyle büyük felaketler yaşamayız, tüm halkımıza tekrar geçmiş olsun diyorum “dedi.