Yatağan Termik Enerji ailesine iki ödül birden

Yatağan Termik Enerji ailesine iki ödül birden

18.08.2020

Aydem Holding’in düzenlediği “Başarı Ödülleri” kapsamında Yatağan Termik Enerji A.Ş. iki ödülün sahibi oldu. Proses iyileştirme başarı ödülü kapsamında 10 adayın projesi yarıştı. Yatağan Termik Enerji A.Ş. adına Harita Mühendisi Emre Kahraman ödülün sahibi olurken “Kültürel Faaliyetler” ödül kategorisinde ulusal kategoride Arkeolog Mustafa Çimen ödüle layık görüldü. Konuyla ilgili konuşan Kahraman ödül sürecini şu şekilde ifade etti. “Yatağan Termik Enerji A.Ş. üretim sahasında bulunan maden sahalarının büyük olması ve heyelanlı bölgeler için ölçüm ekibinin sahada zorluk yaşaması beni bu çalışmaya itti.

Santralde bulunan mevcut drone ile kısa sürede birçok alanda görüntü alabileceğimizi ve riski de en aza indirebileceğimizi düşündüm. Ölçme tekniğimizi farklılaştırma yoluna giderek kısa sürede farklı ölçme tekniği kullanmamız gerektiği fark ettim. Kısa zamanda hem çok arazi ölçmemiz gerekiyor hem de risk oranının azalması gerekiyordu. Dışarıdan hizmet alımına vereceğimiz tutar yerine şirketimize insansız hava aracı aldırarak zaman ve paradan kar ettik. Sadece Yatağan Termik olarak değil, bu teknolojiyi Holding bünyesinde tüm işletmeler için ihtiyaç durumunda kullanılacaktır.”Çimen ise kendi projesinin içeriğini ulusal kültürel çıkarları korumak olarak tanımlayarak şirketin ulusal düzeyde kültürel sorumluluk alanında fark yaratması amacını taşıdığını belirtti.

Çimen projenin detaylarını şu şekilde sıraladı. “Ekibimizle birlikte Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. maden ruhsat sahası içerisinde kalan kültür varlıkları tarihi eserleri kazı sonucunda ortaya çıkararak gerekli belgeleme, restorasyon işlemlerini tamamlıyoruz. Sonra Muğla Müzesi’ne teşhir edilmek ve gelecek kuşaklara ziyaretçilere aktarılmak üzere gönderiyoruz. Her 15 günlük periyodlar halinde yapılan bilimsel kazı sonuçları hakkında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na raporlarımızı ve tespit edilen eserlerin listesini göndermekteyiz. Ayrıca arazide tespit edilen mezarlardan çıkan kemiklerin yaş, cinsiyet, hastalık ve DNA analizi için gerekli araştırma merkezlerine gönderiyoruz. Bunlardan birisi de ABD’ deki Boston Enstitüsü Laboratuvarı. Yatağan Termik Enerji olarak kültürel değerlerimizin ulusal ve uluslararası bilimsel platformlarda desteklendiğini görmek bize gurur veriyor.

Yaptığımız kazı faaliyetleri sonucunda Karia bölgesinde bulunan Stratonikeia ve Lagina arasındaki nekropol alanında yerleşim izlerine dair yeni bulgular elde ederek tarihimize ışık tutmak bizi tam anlamıyla onurlandırıyor. Bu araştırmalar sonucunda en erken MÖ. 3200 yılına ait iskete yani mezara bilimsel olarak ulaştığımızı söyleyebilirim. 2016-2020 yılları arasında Muğla Müzesine toplam 1553 adet eser kazandırdık.”Biz de Yatağan Termik Enerji Ailesi olarak arkadaşlarımızı başarılarından dolayı tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz.